~~welcome to my page~~

Thursday, December 06, 2012

you n me (part 1)

Assalamualaikum all bloggers, readers err stalkers as well.....ermmm
dont laugh at me once u read my post. yes im putting this post purposely coz now im in a league.huhu its called 'marriage league'. yes, im getting married. hurm....why? never ask me why. it just that i am getting married.huhu i am way too busy doing preparation here n there n all of sudden i found this. so i wanna share with u guys because its kinda admonition for me as im in my league now. urm...
Lets share together.......
Kalau diajukan soalan kepada setiap manusia, adakah mahu berkahwin?
Jawapannya sudah tentu ‘ya’. Mungkin ketika ini ada yang sedang dilamun cinta, ada yang sudah bertunang dan akan melangsungkan perkahwinan mereka tidak lama lagi.
Perkahwinan merupakan satu impian setiap diri manusia terutamanya mereka yang sudah bertunang. Membina mahligai perkahwinan sememangnya sesuatu yang harus difikirkan dengan serius kerana ia disifatkan sebagai satu peristiwa yang berlaku sekali seumur hidup.
Saya selalu memikirkan persiapan diri dari sudut fizikal sahaja, tetapi saya terlupa bahawa persiapan diri dari sudut rohani adalah paling utama sekali. Kerana persiapan rohanilah akan membentuk satu keluarga idaman, mawaddah serta sakinah sehingga ke syurga kelak.
Yaallah.. Aku terleka dan terlupa..
Cinta, kalau benar cinta, mesti hendak bersama ke syurgaNya. Apa-apa yang membawa ke nerakaNya, itu bukan cinta. Jadi bagaimanakah menjadikan perkahwinan itu sampai ke syurga atau bercinta sampai syurga.
Saya kongsikan sedikit persiapan diri sebelum aku terima nikahnya :
———————————
1. Adakah saya sentiasa memastikan solat fardu lima waktu saya cukup?
2. Adakah Saya menjadikan solat duha sebagai satu kezaliman?
3.  Adakah saya membaca al-quran sekerap yang mungkin?
4.  Adakah saya selalu menghadirkan diri ke kuliah-kuliah agama?
5.  Adakah saya mengamalkan zikir pagi dan petang (al-ma’thurat) seperti Rasullullah?
6. Adakah saya sering memperbanyakkan selawat ke atas nabi?
7.  Adakah saya membaca bahan bacaan yang memberikan kefahaman dalam agama?
8. Adakah saya melazimi puasa isnin dan khamis?
———————————-
Bagi saya, inilah dia yang sepatutnya kita ada dan persiapkan dan didahulukan.
Jika ini semua selesai dilakukan sebelum ke alam baru, Maka berkahwinlah! Jika belum maka muhasabahlah diri kita agar tidak menjadi fitnah dimasa hadapan kita kelak.
Persiapan sebelum kahwin yang sebenar pada saya adalah persediaan diri, persiapan emosi, peningkatan kematangan, pemantapan ibadah dan usaha untuk mempersiapkan diri dalam hal kewangan.
Itulah dia persediaan sebelum berkahwin!
Orang yang benar bersiap akan pasangannya, akan membuat persedian diri seterusnya meletakkan target bila walimahnya.
Orang yang benar bersiap akan pasangannya, akan berkenalan dan merapatkan diri dengan ayah dan ibu bakal isterinya.
Semoga video pendek diatas dapat memberikan semangat untuk berubah.
Buat mereka dan tidak lupa diri ini juga mengingatkan bahawa ketika mana ingin mendirikan melangkah ke alam perkahwinan. Janganlah asyik leka dengan persiapan majlis sahaja. Tapi ingatlah yang lebih utama. Persiapan diri dengan ilmu dan amal agar diri sentiasa terbimbing dalam melayari bahtera rumahtangga kelak.


ermm......i was a bit depressed when i read this. i just dont know why. maybe because of lack of preparation..i mean mental n spiritual preparation cause i am moving to next phase of life.am i ready enough? huhu T_T

1 comment:

wardah syuhada' said...

m0ga Allah mudahkan dan beri kekuatan.. ameen.. ^^ <3